Home » Hectordolfijn

Hectordolfijn

Hectors Dolphin.jpg Hector's Dolphin 2.jpg 

Wetenschappelijke naam: Cephalorhynchus hectori.
Engelse naam: Hector's dolphin.
Verspreiding: Kustwateren rondom Nieuw Zeeland.
Voedsel: Veel vis, zoals horsmakreel en kabeljauwachtigen, maar ook inktvis.
Leeftijd: Onbekend
Grootte :1,2-1,5 m, bij geboorte 60-75 cm.
Gewicht: 35-60 kg, bij geboorte 9 kg

Mannetjes van de Hectordolfijn worden tussen 1,2 en 1,4 meter lang, vrouwtjes tussen 1,4 en 1,5 meter. Pasgeboren dolfijntjes (kalfjes) worden ruim 0,6 meter lang. De dolfijn is ter herkennen aan zijn grijze rug, zwarte staart, rugvin en flippers en witte buik, keel en flanken. Hij heeft ook zwart omrande ogen waarbij het zwart uitloopt tot het puntje van de snuit en tot de flippers. Er is ook een zwarte vlek net achter het spuitgat. Tussen de flippers zijn grijze banden te zien.

Hij is verder ook te herkennen aan het typisch speelse gedrag van dolfijnen en de vrij ronde rugvin.

Volwassen dolfijnen wegen tussen 40 en 60 kg, kalfjes worden geboren met een gewicht van 8 tot 10 kg. Het grijs van de jongen is iets donkerder dan bij de grote dolfijnen. Tot ze ongeveer 6 maand oud zijn, hebben de jongen ook zes verticale, donkere strepen.

Hectordolfijnen zouden meer dan 20 jaar oud kunnen worden. Vrouwtes krijgen hun eerste babydolfijntje tussen 7 en 9 jaar. Dat gebeurt eens in 2 tot 4 jaar.

De Hectordolfijn leeft in de zee├źn en riviermondingen rond Nieuw-Zeeland. Hij zwemt bijna nooit verder weg dan 8 km van de kustlijn, hoewel er al enkele dolfijnen in ondiep gebied op 34 km van de kust zijn gezien. Ze leven in water van minder dan 100 meter diep, vaak tussen rotsen. Ze leven vooral in modderige riviermondingen en ondiepe baaien, soms wagen ze zich een eindje in rivieren. Ze leven er in groepjes van 2 tot 8 dieren. Ze eten vooral kleine vissen en pijlinktvissen.